Een goede handhygiëne is thuis, op scholen, kleuterspeelzalen en de kinderopvang onmisbaar. Het kan als ouder of leerkracht echter lastig zijn om kinderen aan te leren hun handen te wassen. Want waarom zou je steeds je handen wassen als je ook lekker kunt spelen? Met deze vier tips help je kinderen op een leuke manier aan te leren hoe, wanneer en waarom ze hun handen moeten wassen.
Omdenken
Handen wassen wordt vaak gezien als iets dat ‘moet’. Op deze manier motiveer je kinderen niet snel om een nieuwe handenwasroutine aan te leren. Met een lied maak je er iets leuks van en zorg je gelijk dat kinderen hun handen lang genoeg wassen. Altijd is Kortjakje ziek en Happy Birthday nemen beide precies genoeg tijd in beslag, maar ook met Handjes wassen van K3 en het Handjeswassen liedje van Woezel & Pip maak je er een klein feestje van. Of maak er een mooi avontuur van door te strijden tegen ‘vuile monsters’. Klinkt toch een stuk avontuurlijker dan de ongrijpbare term ‘bacteriën’.
Vrolijke kleuren
Schoonmaakartikelen, zeep en papieren handdoekjes bestaan er in verschillende kleuren. Meestal om kleurcodering mogelijk te maken, maar je kunt er natuurlijk ook gebruik van maken om handen wassen aantrekkelijk te maken voor je kind. Een knalroze, kikkergroene of appelrode nagelborstel? Groene, blauwe of witte handdoeken? Gele, paarse of oranje zeep? Alles kan! Laat je kind zelf een kleur uitkiezen – door hem of haar erbij te betrekken heb je minder kans dat alle hygiëneproducten ongebruikt bij de wasbak blijven liggen.
Maak het visueel
Hoe moet je je handen wassen? Wanneer moet je je handen wassen? Je kunt het kinderen vertellen, maar dan loop je het risico dat de informatie niet blijft hangen. Leuke instructieposters, werkbladen, beloningsstickers, een heus handenwasdiploma en ander campagnemateriaal is eenvoudig te downloaden, bijvoorbeeld via Tork. Ook met de gratis Ella’s Handenwasavontuur App, waarin je Ella en haar vriendjes Max, Sam en Dino volgt in allerlei omgevingen en situaties waarin ze hun handen moeten wassen, kunnen kinderen spelenderwijs zelf kennismaken met het belang van goed handen wassen.
Geef het goede voorbeeld
Het klinkt cliché, maar de uitdrukking ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat ook op als het gaat om het wassen van de handen. Kinderen die het goede voorbeeld krijgen, blijven later vaker een goede handhygiëne houden. Het belangrijkste is dat wat je zegt en wat je doet op elkaar aansluiten. Je kunt wel tegen je kind zeggen dat hygiëne belangrijk is, maar als je zelf vanaf de wc rechtstreeks de keuken in duikt, terwijl de rouwranden nog onder je nagels zitten, ben je niet heel geloofwaardig. Was als ouder, meester of juf dus ook je handen als ze vuil zijn, je naar het toilet bent geweest, voordat je gaat koken en eten, wanneer je thuiskomt en nadat je je neus hebt gesnoten.