Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de juiste borstels en toebehoren? Voor de voedingsindustrie is het niet alleen belangrijk dat een borstel zijn werk goed doet, maar ook het design, materiaal en de haren van de borstel zijn erg belangrijk. Een borstel in de voedingsindustrie is namelijk veel meer dan ‘een borstel’. Daarom geven wij je een korte checklist:
- Ergonomie: heb jij wel eens stilgestaan bij het design van de borstel of steel die jij gebruikt? Of is een borstel een borstel en een steel een steel? Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ergonomische borstels en stelen hebben een design dat het gebruiksgemak ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan de diameter van de steel en speciale handgrepen.
- Materiaal: in de voedingsindustrie is het belangrijk dat je gebruik maakt van materialen die geen besmettingsgevaar kunnen vormen voor de voedingsmiddelen die er op de locatie geproduceerd worden. Waar moet je op letten qua materiaal? Koop bijvoorbeeld geen houten bezemsteel. Als die nat wordt, duurt het lang voordat deze zal opdrogen. Producten die geen vocht kunnen vasthouden zijn beter om besmetting te voorkomen.
- Borstelharen: belangrijk in de voedingsindustrie is dat er geen voedsel achter blijft in de borstel zelf. Kies daarom niet voor een borstel met hele zachte haren; hier kunnen veel resten in achterblijven. Het is belangrijk om te kiezen voor haren die geen vocht op kunnen nemen, iets harder zijn en op de juiste manier bevestigd zijn in de borstel. Zo heb je minimale kans op het achterblijven van resten in de borstel en voorkom je eventuele besmetting.
Ook gebruik maken van de juiste borstels voor de voedingsindustrie? Bekijk al onze borstels via de link.