In een eerder blog schreven we al dat de HACCP-certificering verdwijnt. De hoogste tijd om de alternatieven eens onder de loep te nemen. Wat zijn goede alternatieven voor de HACCP-certificering?
De HACCP-certificering stopt pas per 1 januari 2021. Tot die tijd is er voldoende tijd om de overstap te maken naar een ander schema op het gebied van voedselveiligheid. In dit blog bespreken we o.a. ISO 22000, BRC, IFS en FSSC 22000.
ISO 22000
ISO 22000 vormt de basis voor een internationaal ISO-voedselveiligheidscertificaat en is van toepassing op de gehele agro-foodketen. ISO 22000 is gebaseerd op HACCP volgens Codex Alimentarius en de managementprincipes volgens ISO en kan hiermee worden gezien als ‘best of both worlds’.
- ISO 22000 is wereldwijd geaccepteerd. Het is de eerste specifieke ISO-standaard voor de voedingsbranche.
- ISO 22000 heeft de ketengedachte als het belangrijkste uitgangspunt.
- ISO 22000 is onafhankelijk. Je bepaalt als organisatie zelf of je hieraan mee wilt doen.
- ISO 22000 certificering is ook geschikt voor leveranciers aan de levensmiddelensector, zoals transportbedrijven, verpakkingsindustrie, schoonmaakbedrijven, etc.
Lees hier meer over de ISO-certificering.
BRC
BRC staat voor British Retail Consortium. De ‘BRC-standard for Food’ beschrijft de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector en wordt bijvoorbeeld in Nederland door grote retailers nadrukkelijk geëist. De producent of leverancier hoeft maar één BRC-audit te doorlopen en kan met één rapport alle afnemers bedienen.
IFS
De IFS is net als de BRC standaard een combinatie van HACCP, kwaliteitsmanagement, GMP, klantfocus en diverse inrichtingseisen.
De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd. IFS wordt geëist door onder andere supermarktketens Aldi en Metro. De IFS heeft ook de steun van de Italiaanse retailverenigingen Ancc, Ancd en de Federdistribuzione.
Het IFS-certificaat biedt je de volgende voordelen:
- Het leveren van aantoonbare kwaliteit en voedselveiligheid naar jouw klanten toe;
- Door het werken met werkinstructies en het uitvoeren van inspecties minder kans op fouten waardoor ‘recall’ acties worden voorkomen;
- Duitse, Franse én Italiaanse supermarkten eisen het certificaat steeds vaker (b.v. Lidl, Aldi en Carrefour);
- IFS is door het Global Food Safety Initiative (GFSI) erkend.
FSSC 22000
FSSC 22000 – Food, het schema voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. De Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) heeft de FSSC 22000 standaard ontwikkeld en dit is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. De standaard is goedgekeurd door de GFSI en biedt een kans om internationale harmonisatie te realiseren. De FSSC 22000 – Food is gebaseerd op de ISO 22000, de technische specificaties van ISO / TS 22002-1 én Appendix 1A en houdt rekening met het initiatief van de Global Food Safety’s gap-analyse.
Voedselproducenten die al een ISO 22000-certificaat bezitten kunnen door middel van een aanvullende audit aan het FSSC 22000 schema voldoen. DNV GL certificeert als een van de eerste certificatie-instellingen bedrijven op basis van de ISO 22000 en de FSSC 22000.
Welk alternatief voor de HACCP moet ik kiezen?
Bij het zoeken naar een nieuwe certificering is het belangrijk te kijken naar jouw situatie. Welke plaats heeft het levensmiddelenbedrijf in de ‘keten’? Ben je leverancier van het eindproduct of van een grondstof? Wat is de omvang van de organisatie? Welke groeiambitie heeft de organisatie? Verdiep je goed in de mogelijkheden en laat je zo nodig adviseren. Zo maak je de keuze die het best bij je bedrijf past.
Bron artikel: https://bit.ly/2pDwmUj