Om de productie en het gebruik van plastic te verminderen, heeft de Europese Unie bepaald dat de zogeheten single use plastics (SUP) vanaf 2021 verboden zijn. Hieronder vallen onder andere wegwerpbestek, wegwerpborden, plastic rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes en wattenstaafjes. Veel gemeenten en festivals spelen nu al op deze nieuwe regelgeving in en doen wegwerpplastic al eerder in de ban. Zo is het in Zoetermeer al vanaf 2020 niet langer toegestaan om wegwerpplastic te gebruiken op grote evenementen. Ook Amsterdamse festivals moeten vanaf dan op zoek gaan naar alternatieven. Maar welke alternatieven zijn dat dan? Voor dit blog doken we in de wereld van het biologisch afbreekbare servies en bestek. Want ook zonder plastic kun je prima een maaltijd serveren.
6 alternatieven voor wegwerpplastic
1. Bagasse
De naam bagasse is afkomstig van het Franse woord bagage, via het Spaanse bagazo, en betekent oorspronkelijk ‘afval’. Bagasse is het vezelachtige pulp dat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst. De naam doet de mogelijkheden echter geen eer aan, want met dit ‘afval’ kun je stevige borden of bakjes maken. Een voorbeeld hiervan zijn de magnetronbestendige BePulp borden, maaltijdcompartimenten en schalen van Sabert. Deze zijn composteerbaar volgens richtlijn EN13432 en zijn geschikt voor temperaturen van -10 tot +120 °C.
2. CPLA
PLA, oftewel polymelkzuur, wordt gemaakt van suikers en zetmeel uit maïs. Door toevoeging van talk kristalliseert het materiaal en ontstaat er hittebestendig, composteerbaar CPLA waarvan onder andere vorken, messen en lepels gemaakt worden.
3. FSC papier/karton
Kartonnen bordjes hebben een laag gewicht en zijn veelal voorzien van een coating die voorkomt dat ze slap worden. Bovendien hebben ze een natuurlijkere uitstraling dan plastic. Hiermee vormen ze een prima alternatief op foodtruckfestivals, evenementen met catering en campings en bij barbecues en tuinfeesten.
4. FSC hout
Naast bagasse, CPLA en karton kun je ook van FSC-gecertificeerd hout gebruiken voor wegwerpborden en –servies. Het materiaal kan tegen lage en hoge temperaturen en onderscheidt zich door de bijzondere vormen en lijnen.
5. FSC Bamboe
De de snelst groeiende plantensoort ter wereld? Bamboe! De stengels dienen als grondstof voor de productie van wegwerpborden, maar ook voor bijvoorbeeld eetstokjes, satéstokjes en cocktailprikkers. Bamboe is diepvriesbestendig tot -20°C. Net als de andere materialen is bamboe volledig afbreekbaar en daardoor een betere keuze dan plastic.
6. Palmblad
Tot slot vormt ook bordjes van palmblad een alternatief voor servies van wegwerpplastic. Ze worden gemaakt van afgevallen palmblad. De structuur van de bladeren zie je terug in het eindproduct, wat de borden een unieke look geeft.
Zijn deze alternatieven echt beter?
Biologisch afbreekbaar, composteerbaar, milieuvriendelijk en duurzaam…het zijn veelgebruikte termen voor producten die als alternatief voor plastic worden aangeboden. Dan moet het wel goed zitten, nietwaar? Toch zijn er nog wel enkele aandachtspunten.
Zo is het in sommige kringen controversieel om eetbare grondstoffen te gebruiken voor het produceren van energie of ‘plastic’. Gelukkig wordt er voor materialen als bagasse gebruik gemaakt van reststoffen en niet van het voedingsmiddel zelf. Bovendien zijn sommige materialen (bagasse, CPLA, palmblad) niet afbreekbaar bij jou thuis, maar alleen in een speciale industriële omgeving. Hiervoor moeten de producten apart ingezameld worden. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen op een evenement met een kwart miljoen bezoekers. Daarnaast zijn de grondstoffen voor deze ‘duurzame’ producten veelal afkomstig uit het verre buitenland. Brazilië, India en China zijn bijvoorbeeld ’s werelds grootste suikerrietproducenten en bamboe komt oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden. Het zal je vast niet verbazen dat het milieuvriendelijker is om producten lokaal te vervaardigen. Tot slot is de prijs vooralsnog vaak hoger dan van plastic. Dit vormt een extra uitdaging voor cateraars, foodtruckeigenaren en evenementenorganisatoren. Naar verwachting zal er echter meer van geproduceerd gaan worden, waardoor de vraagprijs zal dalen.
Ondanks deze vraagtekens zijn de bovengenoemde alternatieven in ieder geval een goede stap vooruit ten opzichte van plastic. Door het plasticverbod gaan fabrikanten ongetwijfeld op zoek naar manieren om hun milieuvriendelijke wegwerpartikelen nog verder te verduurzamen.
Meer informatie?
Bij Cemex Trescon kun je nu al terecht voor milieuvriendelijkere wegwerpbordjes en duurzamer bestek. Uiteraard houden we alle ontwikkelingen goed in de gaten om jou optimaal te kunnen adviseren. Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ontvang een advies op maat!