Eerder schreven we al dat de HACCP gaat verdwijnen en welke alternatieve certificeringen er zijn. Hoewel BRC, ISO, FSSC 22000 en IFS niet hetzelfde zijn, zijn ze wel allemaal bedoeld om de voedselveiligheid en –kwaliteit te verhogen. Elk schema stelt dan ook eisen aan de manier waarop schoonmaakmaterialen worden geselecteerd, gebruikt en onderhouden. Wil je zeker weten dat je aan de vereisten voldoet? Hieronder lees je meer over schoonmaakmaterialen, voedselveiligheid en audits.
Wat staat er in de richtlijnen?
De richtlijnen laten weinig aan de verbeelding over als het gaat om het gebruik en onderhoud van materialen in de voedingsindustrie. Dit zijn, kort samengevat, enkele voorschriften:
BRC v.7 (2015), sectie 4.11.6
- Schoonmaakmaterialen moeten een hygiënisch ontwerp hebben en passen bij het doel waarvoor ze gebruikt worden. Ook moeten ze goed uit elkaar gehouden kunnen worden (bv. door middel van kleurcodering of labels) en gereinigd en opgeborgen worden op een hygiënische manier om besmetting te voorkomen.
- Materialen die gebruikt worden voor het schoonmaken van high risk zones moeten visueel van elkaar te onderscheiden zijn en geschikt zijn voor gebruik in die specifieke ruimte.
FSSC 22000 (2005), 11.2, 11.3, 11.5
- Schoonmaakmiddelen en –materialen moeten een hygiënisch design hebben en op zo’n manier onderhouden worden dat er geen ongewenste stoffen in het voedsel kunnen komen.
- Ondernemingen moeten een programma invoeren dat ervoor zorgt dat alle bedrijfsruimtes en apparatuur worden gereinigd volgens een vast procedé.
- De effectiviteit van de schoonmaak moet met regelmaat worden gemonitord.
IFS v.6 (2014)
Geen specifieke richtlijnen.
En hoe doe je dat dan?
De richtlijnen zijn dus duidelijk. Maar wat kun je doen om hieraan te voldoen?
- Het juiste schoonmaakgerei: goede schoonmaakmaterialen hebben een hygiënisch design en zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de voedingsindustrie. Zulke spullen zijn gemakkelijk te reinigen, hebben geen scherpe hoeken en zijn gemaakt van materialen die geschikt zijn om met voedsel in contact te komen. Let op! Materialen die met voeding in contact komen, moeten een Europese conformiteitsverklaring hebben. Een FDA-verklaring alleen is niet voldoende. Om het gebruik van hygiënische spullen, en dus de voedselveiligheid te bevorderen, is de European Hygienic Engineering Design Group opgericht. Dit is een onafhankelijke non-profitorganisatie van academici en vrijwilligers uit de industrie. Ook Vikan is lid van de EHEDG.
- Schoonmaakmaterialen op de juiste manier reinigen: voer een schoonmaakrooster in en controleer regelmatig of dit wordt nageleefd. Houd bij hoe en wanneer je de controles hebt uitgevoerd, zodat je dit tijdens een audit kan laten zien.
- Wat de juiste manier van reinigen is, hangt af van vele factoren. Vraag jezelf daarom af welke risico’s er zijn, hoe groot de kans is dat deze zullen optreden en hoe groot de gevolgen daarvan zijn. Als je een risicoanalyse hebt gemaakt, is onderstaand schema is een handige tool om te bepalen welke schoonmaakmethode je kunt gebruiken.
- Onderhoud: Als je schoonmaakspullen opruimt, controleer dan meteen even of ze niet versleten zijn. Vervang ze als dat nodig is en hang afbeeldingen op die laten zien wat wel en niet acceptabel is. Houd ook hiervan bij wanneer je de controle of vervanging hebt uitgevoerd, zodat je dit tijdens een audit snel paraat hebt. Probeer in ieder geval niet om kapotte materialen zelf te repareren; dit komt de voedselveiligheid niet ten goede.
- Schoonmaakmaterialen moeten op de juiste manier opgeruimd worden. Gebruik hiervoor een wandhouder of schaduwbord met kleurcodering. In dit blog lees je hier meer over.
Conclusie
Alternatieve richtlijnen voor de HACCP, zoals BRC, ISO en FSSC, stellen allemaal eisen aan de manier waarop schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie geselecteerd, onderhouden en gereinigd worden. Als je hieraan wilt voldoen, zorg dan dat je geschikte, hygiënische, goedgekeurde en kleurgecodeerde spullen gebruikt en controleer en reinig deze volgens een vast schema. Zeker weten dat je de juiste schoonmaakmaterialen in huis hebt? Neem dan hier eens een kijkje.
Bron: https://bit.ly/2GvKKZU