Disposable handschoenen van latex, vinyl of nitril kennen vele toepassingen in zowel de medische sector als de voedingsindustrie. In beide branches is het voor de hygiëne en veiligheid essentieel om handschoenen te dragen. Om gebruikt te mogen worden in de voedingsindustrie, moeten disposable handschoenen aan verschillende normeringen voldoen. Maar hoe kies je de juiste handschoen in het woud van pictogrammen? In dit blog lees je meer over veelvoorkomende normen voor disposable handschoenen.
Welke handschoen moet ik kiezen?
Om de juiste handschoen te kiezen, moet je allereerst weten welke risico’s er zijn. Met welke producten kom je in aanraking? Werk je alleen met voedsel of ook met olie of chemicaliën? Moet de handschoen ook bescherming bieden tegen andere risico’s, zoals snij-, prik-, of steekrisico’s, mechanische risico’s, hitte of kou? Zodra je hier een inventarisatie van hebt gemaakt, kun je gaan kijken naar de pictogrammen die op de verpakking vermeld staan. Mist er een norm? Geen paniek! Dat wil niet per definitie zeggen dat het een slechte handschoen is. Voor werkzaamheden met minimale risico’s heb je immers niet de allerhoogste bescherming nodig, net zo min als dat een handschoen voor de voedingsindustrie per se geschikt hoeft te zijn voor medisch gebruik.
Veelgebruikte normeringen bij disposable handschoenen
CE
Goede handschoenen hebben een CE-markering. Aan de hand van de CE-categorie kun je nagaan in hoeverre een handschoen bescherming biedt.
- Categorie 1: geschikt voor werkzaamheden met minimale risico’s
- Categorie 2: geschikt voor werkzaamheden met middelzware risico’s
- Categorie 3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico’s
Verordening (EG) 1935/2004 en 10/2011
In Verordening (EG) 1935/2004 worden er eisen gesteld aan materialen en voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen. Het beginsel dat ten grondslag ligt aan deze verordening is het idee dat alle materialen die direct of indirect met voedsel in contact komen voldoende inert moeten zijn. Ze mogen dus geen bestanddelen afgeven in hoeveelheden die de gezondheid in gevaar kunnen brengen, of die tot een onaanvaardbare wijziging van de levensmiddelen kunnen leiden.
Verordening (EU) 10/2011 is een bijzondere maatregel die valt onder Verordening (EG) 1935/2004. In deze verordening zijn specifieke voorschriften vastgelegd voor materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om in contact te komen met levensmiddelen.
EN 420 – algemene eisen
Naast het CE-keurmerk en Europese verordeningen, zijn er diverse andere Europese normen. In de EN 420-norm staan algemene vereisten. Omdat alle handschoenen aan deze basisnorm moeten voldoen, heeft men hiervoor geen specifiek pictogram ontwikkeld.
EN 388 – mechanische risico’s
Deze norm is voor mechanische gevaren. De handschoen wordt getest op schuurweerstand, snijweerstand, trekweerstand en perforatieweerstand. Als de handschoen deze test doorstaat, valt deze in categorie 2.
EN 374 – chemicaliën
Deze norm is onderverdeeld in drie subnormen:
- EN 374-1: Terminologie en prestatie-eisen
- EN 374-2: Bepaling van de weerstand tegen indringen
- EN 374-3: Bepaling van de weerstand tegen permeatie (het binnendringen van stoffen in cellen op een andere manier dan door diffusie)
EN 455 – medische handschoenen
EN 455 is niet van toepassing op de voedingsindustrie, maar op medische onderzoekshandschoenen voor eenmalig gebruik. Omdat deze norm wel veel voorkomt bij disposable handschoenen, noemen wij hem hier toch. Ook deze norm is onderverdeeld in vier subnormen:
- EN 455-1: De afwezigheid van microscopisch kleine gaten. Een AQL van 1.5 is toegestaan.
- EN 455-2: Hierbij worden fysische eigenschappen, zoals de maatvoering, de dikte en de rek- en treksterkte getest.
- EN 455-3: In deze biologische evaluatie wordt getest of er schadelijke stoffen aanwezig zijn zoals poeder en micro-organismen.
- EN 455-4: Het product wordt getest op de houdbaarheid.
Meer weten?
Wil je meer weten over gecertificeerde disposable handschoenen of heb je advies nodig bij het kiezen? Neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje op deze website.