Na ruim 20 jaar komt er dan toch een eind aan de HACCP-certificering. De Stichting Certificatie Veiligheid (SCV) heeft besloten dat de HACCP-certificering uitgefaseerd zal worden. Reden voor het uitfaseren van HACCP is dat de jaarlijkse afgifte van de certificaten sterk daalt. Vanaf 1 januari 2021 stopt de HACCP-certificering definitief. Wat nu?
Eerst even de belangrijkste fasen en kenmerken van de uitfasering op een rij:
- De uitfaseringsperiode van het HACCP-certificatieschema is gestart op 1 januari 2018.
- HACCP-certificaten die na 1 januari 2018 zijn en worden uitgegeven, zullen verlopen op 1 januari 2021. Bedrijven die nu HACCP-gecertificeerd zijn dienen voor dit moment over te stappen op een andere norm.
- Vanaf 1 januari 2020 worden er geen nieuwe HACCP-certificaten meer verstrekt.
- Certificaten die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, beëindigd, geschorst of ingetrokken zullen hun geldigheid verliezen. Vanaf dat moment is de HACCP-certificering immers officieel verleden tijd.
Maar hoe nu verder?
Er zijn veel alternatieven op de markt voor HACCP-certificaten. Denk hier bijvoorbeeld aan:
- ISO 22000
- BRC
- FSSC
- IFS
Kortom, er zijn voldoende alternatieven op de markt. Dat neemt echter niet weg dat het volgen van de officiële HACCP-richtlijnen ook de komende jaren nog steeds een verplichting binnen de voedingsmiddelenindustrie zal blijven. Dat heeft ook een bijkomend voordeel. Binnen de alternatieve certificeringen voor HACCP blijven de HACCP-richtlijnen de basis vormen voor voedselveiligheid.