Clip caps, baretten, peak caps, snood caps, astrocaps…de keuze aan disposable hoofddeksels is reuze! Maar hoe weet je nou welk haarnetje je nodig hebt? Of, als je al een keuze gemaakt hebt, dat de haarnetjes die je nu gebruikt voor jou wel het meest geschikt zijn? Hygiëneplaza dook in de wereld van de hoofdbescherming en heeft de meest voorkomende varianten voor je op een rijtje gezet. Zo kies je nooit meer het verkeerde model.
Gekleurde wegwerphaarnetjes
We verliezen gemiddeld zo’n 50 tot 150 haren per dag. Die mogen tijdens de productie of verwerking van voedingsmiddelen uiteraard niet in de producten terecht komen. Met een disposable haarnetje voorkom je dat er haren in het eindproduct belanden, reduceer je de kans op kruisbesmetting en lever je zodoende een bijdrage aan de voedselveiligheid. Niet alleen levensmiddelenproducenten maken voor de hygiëne gebruik van haarnetjes; je ziet ze ook in ziekenhuizen, horecaondernemingen, laboratoria en zelfs kartcentra.
In de voedingsindustrie wordt er vaak gebruik gemaakt van kleurcodering, zodat schoonmaakgerei als borstels, emmers en stelen op de afdeling blijven waar ze horen. Om het kleurcoderingsprincipe toe te kunnen passen in de gehele productiefaciliteit zijn de haarnetjes eveneens in verschillende kleuren beschikbaar, net als andere disposables als handschoenen, schorten en bezoekersjassen. Wil je juist niét dat je haarnetje zichtbaar is? Ook dat is mogelijk; naast de traditionele kleuren wit, blauw, rood, groen, geel (en sinds kort ook zwart!), kun je ook een licht- of donkerbruin haarnetje gebruiken.
Clip caps en bouffant caps
Een clip cap, ook wel wokkel genoemd, kenmerkt zich door het feit dat hij voor gebruik nog uitgevouwen moet worden. Het voordeel hiervan is dat ze weinig ruimte innemen en goed in een wandhouder met onderuitgifte passen. Zo blijven ze goed afgeschermd en heb je ze altijd binnen handbereik. Wie niet eerst z’n haarnetje uit elkaar wil moeten trekken, kan tevens kiezen voor een bouffant cap, beter bekend als baret. Deze is voor gebruik zo plat als een pannenkoek en ‘pluk’ je als het ware zo van de stapel af. Voor een dispenser met gleuf aan de onderkant zijn bouffant caps niet geschikt, maar je kunt ze wel in een dispenser met bovenklep stoppen. Clip caps zijn er ook in een detecteerbare variant. Deze zijn voorzien van een aluminium strip waarmee ze kunnen worden opgespoord door een detectieapparaat. Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je een clip cap of baret gebruikt. De keuze tussen deze twee haarnetjes is voornamelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.
Peak caps en snood caps
Naast clip caps en bouffant caps, de meest gekozen soorten haarnetjes, bestaan er ook peak caps en snood caps. Een peak cap is eigenlijk vergelijkbaar met een bouffant cap, maar dan met een klep. Dit is ideaal als je veel tegenlicht hebt of werkt onder felle lampen. Bovendien geeft het je een extra verzorgd uiterlijk. Een snood cap gaat net weer een stapje verder. Deze bouffant cap heeft niet alleen een klep, maar ook een haarnetje. Dit is vooral handig voor mensen met veel of lang haar.
Astrocaps
Minder bekend, maar misschien wel nog hygiënischer is het gebruik van een astrocap. Deze bedekt namelijk niet alleen het hoofd, maar ook de nek. En als je een astrocap met mondmasker kiest, kunnen er ook vanuit de mond geen bacteriën in het eindproduct terecht komen.
Welke maat heb ik nodig?
Het zal je niet verbazen dat de maat van je haarnetje afhangt van de grootte van je hoofd. Haarnetjes zijn verkrijgbaar met verschillende diameters, dus er is altijd wel een juist formaat te vinden, of je nou een groot of juist een smal hoofd hebt. De afmeting die staat aangegeven op de verpakking is van toepassing op de maximale diameter als je het haarnetje helemaal uitrekt. Let erop dat je een grotere maat kiest voor mensen met lang haar of een knot. Staat er geen specifieke maataanduiding op de doos? Dan is er sprake van een universele maat en kun je ervan uit gaan dat ze geschikt zijn voor vrijwel alle werknemers.
Welk materiaal?
Het gros van de disposable haarnetjes is gemaakt van non-woven polypropyleen. Voor non-wovens worden fijne, korte vezels van polypropyleen samengeperst tot een sterk product waarvan onder andere haarnetjes, baardmaskers en bezoekersjassen gemaakt worden. Non-woven polypropyleen is licht en biedt een goede bescherming. Helaas kan het na verloop van tijd wel warm aanvoelen op het hoofd. Daar staat tegenover dat het een zeer goedkope optie is.
Wie echter meer comfort wil, kan ook kiezen voor haarnetjes van micromesh of nylon. Deze worden niet geperst, maar geweven. Hierdoor zijn ze een stuk luchtiger en ademender, waardoor je minder kans hebt op huidirritatie.
Gratis download
Bij Cemex Trescon hebben we een ruim assortiment aan kleurgecodeerde, disposable haarnetjes van ons huismerk CMT. Bekijk ze online of stuur een mailtje naar marketing@cemextrescon.nl voor de gratis keuzewijzer!