Bedrijven die te maken hebben met food, hebben automatisch te maken met hygiëne. Of dat nu het tankstation is dat snacks verkoopt of een grote producent in de voedingsindustrie. Waar wordt er bij een interne audit gemiddeld aandacht aan besteed? Om die vraag te beantwoorden zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje in een reeks van vijf blogs. Iedere twee weken vind je hier een overzicht van dingen die je niet mag vergeten. Vandaag bekijken we de opslag van goederen in de voedingsindustrie.
Bij het opslaan van producten heb je te maken met voedselveiligheid en risico’s op bederf, kwaliteitsverlies die o.a. veroorzaakt worden door afwijkingen in:
- Bewaarduur (TGT-/THT-datum)
- Bewaartemperatuur van het product
- Verpakkingsmateriaal
- Condities van de opslagruimte
- Condities van de opslagmiddelen
Het is daarom enorm belangrijk om op een verantwoorde manier om te gaan met de opslag van producten en goederen. Daarbij zijn de volgende aspecten van groot belang: voorkomen van besmetting, voorkomen van verontreiniging, beheersing van de bewaartermijn en temperatuurbeheersing.
Voorkom besmetting & verontreiniging
Besmetting en verontreiniging door micro-organismen en virussen kun je voorkomen door producten fysiek van elkaar te scheiden en een goede hygiëne toe te passen. Dit kun je onder andere doen door middel van productscheiding. We onderscheiden vier groepen die altijd gescheiden van elkaar opgeslagen moeten worden:
- Droge producten;
- Diepvriesproducten;
- Koel-/versproducten;
- Non-foodproducten;
Let daarnaast op de bewaartermijn en de temperatuur van de producten. Het FIFO-systeem is bijvoorbeeld een goede methode om de bewaartermijn te beheersen. First In First Out zorgt ervoor dat oude voorraad eerst wordt verkocht of gebruikt.
Gekoelde en diepgevroren producten maken gebruik van een koelketen. Koelketen staat voor een constante lage temperatuur die niet doorbroken mag worden. Zo geldt voor veel gekoelde producten een norm van <7 graden Celsius en voor diepvriesproducten ongeveer <18 graden Celsius. Alleen als je ervoor zorgt dat de koelketen niet doorbroken wordt, kun je voedselveiligheid garanderen.
Checklist voor het opslaan van producten
Droge producten
Droge producten kunnen op omgevingstemperatuur bewaard worden, bijvoorbeeld: koffie, thee, blikjes frisdrank en zoetwaren.
Diepvriesproducten
Diepvriesproducten moeten bij ontvangst (en na ontvangstcontrole) direct in de vriesruimte geplaatst worden, om de vriesketen niet te doorbreken.
Koel-/versproducten
Koel-/versproducten zijn bijvoorbeeld belegde broodjes, melk, groente en fruit. Deze producten zijn maar beperkt houdbaar. Het is bij deze productgroep belangrijk om te letten op de opslagdatum (SBM) en TGT-/THT-datum.
Non-foodproducten
Onder non-food producten verstaan we reinigingsmiddelen, verbruiksartikelen en werkmaterialen.
Let in ieder geval altijd goed op de volgende dingen:
- Plaats soort bij soort
- Sla op volgens FIFO
- Plaats het product niet op de vloer
- Scheid allergeen houdende en allergeenvrije producten
- Sluit aangebroken verpakkingen goed af
- Maak eerst de aangebroken verpakkingen op
- Controleer wekelijks de THT-datum
- Zet geen producten onder de verdamper (diepvriesproducten)
- Houd reinigingsmaterialen gescheiden van foodproducten
- Emmers, trekkers, bezems en moppenwagens mogen niet worden opgeslagen in de bereidplaats, tenzij hiervoor een aparte afsluitbare kast aanwezig is
- Sla verschillende kleuren reinigingsmaterialen apart op om kruisbesmetting te voorkomen
Over twee weken bekijken we het blog over de bereiding van voedsel.
Heeft u toevoegingen of worstelt u zelf met een hygiëneprobleem? Wij horen altijd graag uw feedback of uw vraag. Mail ons: info@hygieneplaza.nl.