Volgens cijfers van het CBS kent horecapersoneel het minste verzuim door ziekte. Dat heeft deze bedrijfstak echter vooral te danken aan het feit dat er in verhouding veel jongeren in de horeca werken. Het risico op een ongeval is in de horeca juist aanzienlijk hoger dan in de meeste andere branches. Met welke arbeidsrisico’s moet je als horecaondernemer rekening houden? En hoe kun je de veiligheid in je keuken, restaurant, café, bar of hotel vergroten?
Wat kost een zieke werknemer?
Stel dat je chef-kok zich ziek meldt en een aantal weken uit de roulatie is. In veel gevallen ben je verplicht om een groot gedeelte van het loon gewoon door te betalen. Daarnaast moet de zieke werknemer natuurlijk ook vervangen worden. Ook dit kost geld. Bovendien moet een vervanger ingewerkt worden en werkt hij in het begin waarschijnlijk langzamer. De tijd die je daaraan kwijt bent, had je ook kunnen gebruiken om meer omzet te genereren. Wanneer de werknemer weer moet integreren, zijn er tot slot nog de kosten voor de arbodienst en eventuele aanpassingen van de werkplek. Al met al vormt ziek horecapersoneel een flinke kostenpost.
Tip: Met deze rekentool van TNO en het CBS kun je berekenen wat kort of lang verzuim je bedrijf zou kosten.
Risico’s en oplossingen
Het is voor alle werkgevers, uitgezonderd ZZP’ers, verplicht om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) op te stellen. Onderstaand overzicht helpt je alvast op weg:
1. Fysieke belasting
Fysieke belasting tijdens het werk is op zich geen probleem. Fysieke overbelasting wel. Overbelasting kan ontstaan door tillen, repeterende bewegingen en een verkeerde werkhouding. Zowel koks, keukenhulpen en afwassers als medewerkers in de bediening en achter de bar voeren vaak dezelfde handelingen uit en doen hun werk voornamelijk staand. Ook werknemers die helpen bij het laden en lossen van kratten en dozen lopen risico op klachten aan de voeten, rug, armen, nek en schouders.
Verdeel het werk daarom zo goed mogelijk onder het personeel, zorg voor voldoende afwisseling in werkzaamheden en las genoeg pauzemomenten in. Gebruik daarnaast in hoogte verstelbare werktafels in de keuken en stel een kar of steekwagen ter beschikking. Vergeet verder niet om werknemers voorlichting te geven over het dragen van goede schoenen en de gevaren van het verkeerd uitvoeren van fysieke arbeid.
2. Geluidsoverlast
In eetgelegenheden, cafés en discotheken en bij evenementen kan de blootstelling aan geluid hoog zijn. Het geluidsniveau wordt niet alleen bepaald door de muziek, maar ook door bijvoorbeeld de apparatuur in de (spoel)keuken. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 80 dB kan leiden tot lawaaidoofheid, een serieuze beroepsziekte. Het helpt uiteraard om de muziek zachter te zetten en geluidsabsorberende platen aan het plafond te bevestigen. Mocht dat niet voldoende zijn, geef je werknemers dan goede gehoorbescherming en controleer of ze die ook gebruiken.
3. Hitte
Goederen uitladen, klanten bedienen, koken en bakken…het zorgt allemaal voor een verhoogde lichaamstemperatuur. Als ondertussen de spieren worden gebruikt om lichamelijke inspanningen te leveren, kan er minder bloed naar de huid stromen om de warmte af te voeren. Hierdoor ontstaat thermische belasting. Een beetje extra zweten is niet erg, maar overmatige blootstelling aan hete een werkomgeving kan nare gevolgen hebben, zoals uitputting en kramp. Een goed werkend ventilatiesysteem, koken op inductie (‘koude warmte’) en voldoende water drinken kunnen de thermische belasting verminderen. Ademende kleding zorgt er daarnaast voor dat de warmte goed weg kan. Voor koks zijn deze koksmutsen ideaal, want door de geperforeerde kroon kan het vocht verdampen.
4. Droge of geïrriteerde huid
Als het goed is, staat hygiëne in jouw onderneming op 1. Derhalve zal het keukenpersoneel regelmatig de handen wassen. Wanneer de huid vaak in contact komt met water en/of zeep, kan deze echter flink uitdrogen of geïrriteerd raken. Veel crèmes bevatten schadelijke ingrediënten als SLS, parabenen, siliconen en parfum en zullen dit probleem dus niet verhelpen. Gelukkig bestaan er ook milde producten waarmee je je handen kunt beschermen, reinigen en verzorgen. Deze producten voldoen ook nog eens aan de HACCP-richtlijnen. Ook soft nitril handschoenen zijn een optie. Deze hebben dezelfde kwaliteit als gewone nitril handschoenen, maar zijn wel een stuk dunner, waardoor een beter tastgevoel ontstaat.
Tip: Lees hier meer over de kracht van zwarte handschoenen in de horeca.
5. Glij- en valpartijen
Glij- en valpartijen zijn verantwoordelijk voor meer dan een kwart van het letsel in de horeca. Een stroeve vloer is dus geen overbodige luxe. Toch zijn antislipvloeren en coatings een kostbare aangelegenheid. Antislip overschoenen zijn daarentegen heel betaalbaar en bieden een uitzonderlijke grip op gladde vloeren.
Meer weten?
Cemex Trescon is er voor iedereen die dagelijks ervaart dat hygiëne, veiligheid en gezondheid op het werk van essentieel belang zijn. Met onze kennis en jarenlange ervaring adviseren we je graag. Neem dus gerust contact op met onze klantenservice of vraag vrijblijvend een gratis Horeca Check aan.